M/V in team. Hoe samen werken tussen mannen en vrouwen tot unieke en krachtige resultaten kan leiden

Wanneer:
15 maart 2019 @ 09:00 – 29 maart 2019 @ 17:00
2019-03-15T09:00:00+01:00
2019-03-29T17:00:00+01:00
Waar:
Domein Martinus Halle-Zoersel
Sniederspad 133
2980 Halle-Zoersel
Kosten:
1320 euro

Doelgroep

Voor mannen én vrouwen, teamleiders, voorzitters van directiecomités en RvB, voor HR- en diversiteitsverantwoordelijken, voor trainers en procesbegeleiders op zoek naar concrete handvaten om de M/V verschillen maximaal tot meerwaarde te maken in de samenwerking.

Noot: Voor de eenvoud gebruiken we in onderstaande tekst de veralgemeningen ‘mannen’ en ‘vrouwen’. Dit is een verenging van de realiteit. Tijdens de tweedaagse is er volop ruimte voor alle nuances en elke denkbare en unieke combi van M/V talenten en kwaliteiten. In mannen én in vrouwen.

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je krijgt inzicht in de dynamieken van homogene groepen.
 • Je krijgt inzicht in de specifieke dynamiek van een mixed team.
 • Je krijgt inzicht in hoe ‘het mannelijke’ en ‘het vrouwelijke’ anders creëren.
 • Je krijgt inzicht in M/V verschillen in samenwerking en taalgebruik.
 • Je wordt je bewust van je persoonlijke ervaringen met de diverse dynamieken en hoe die jou gevormd hebben.
 • Je wordt je bewust van boodschappen uit je kindertijd die vorm geven aan patronen in het hier en nu en die je belemmeren en/of jouw unieke gave of talent zijn.
 • Je onderzoekt je eigen manier van dingen in de wereld zetten.
 • Je wordt je bewust van je persoonlijke M/V balans en (gespreks)stijl.
 • Je leert de unieke M/V mix bij anderen te onderkennen en te benoemen.
 • Je leert de dominante dynamiek op een vergadering of in een samenwerking te herkennen.
 • Je leert luisteren naar minderheidsstemmen in een team.
 • Je ontdekt het potentieel van verschil, spanning en conflict.
 • Je krijgt tools aangereikt voor inclusieve besluitvorming.
 • Je krijgt de gelegenheid om een praktijkcase in te brengen en zo een transfer te maken naar jouw werkcontext.

Programma

 • De eigenheid van homogene dynamieken. Hoe werkt een vrouwenteam? Hoe functioneert een mannenteam? Wat zijn de specifieke omgangsvormen en gedragingen in een unisex groep? Welke kwaliteiten kenmerken de respectievelijke dynamieken en wat zijn de valkuilen? Wat zijn respectievelijk vrouwelijke en mannelijke privileges?
 • Mixed teams. Hoe beïnvloedt het M/V gegeven de dynamiek in de groep? Wat is het effect van de heersende cultuur op de minderheid en vice versa? Wat zijn kansen? Wat zijn uitdagingen? En ook: wat doet het spel der sexen – de extra vibe die binnenkomt in een mixed team – met de dynamiek in een groep? Hoe beïnvloedt deze vibe de mannen en de vrouwen?
 • Hoe mannen en vrouwen anders creëren. Welke principes liggen ten grondslag aan ‘op vrouwelijke wijze’ dingen in de wereld zetten en welke aan de mannelijke manier van materialiseren? Wat is de meerwaarde van masculiene principes? En wat levert een feminiene aanpak op?
 • Hoe mannen en vrouwen anders samenwerken en praten. Hoe verschillen vrouwelijk en mannelijk taalgebruik? Hoe interveniëren mannen in een overleg en hoe komen vrouwen tussen beide? Waar focussen vrouwen zich meestal op in een samenwerking en waar geven mannen eerder aandacht aan? Hoe kunnen die stijlen elkaar versterken en wanneer ondermijnen ze elkaar?
 • Hoe kunnen de tools van Deep Democracy ervoor zorgen dat je gedragen besluiten neemt en daarbij optimaal de wijsheid van de minderheid mee neemt? Hoe kan de kijk van Deep Democracy op mensen en groepen ervoor zorgen dat verschil erkend wordt zonder dat je vast komt te zitten in een rol als man of als vrouw?

Didactische aanpak

 • Wat we voorstaan met deze opleiding, passen we ook toe. Het traject wordt met aandacht voor de M/V balans vormgegeven.
 • Naast theoretische input en ervaringsgerichte opdrachten, voorzien we tijd voor uitwisseling, individuele feedback en persoonlijke reflectie. Als deelnemer krijg je ook de gelegenheid om een praktijkcase in te brengen.
 • We stellen een inspiratielijst ter beschikking bestaande uit boekentitels en links naar Ted-Talks. Evenals referenties voor meer verdieping en andere ervaringen rond dit thema.
 • In gezamenlijk overleg kunnen geïnteresseerde trainers en procesbegeleiders na de opleiding deel uitmaken van het netwerk van ‘She & Company’.
 • Maximum aantal deelnemers: 16

Trainers

Tamara Lenaerts is handelsingenieur en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma in intensieve training in het leiden van groepen en teams en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast al jaren in groepsdynamica, mindfulness en lichaamswerk. Tamara werkte de voorbije 20 jaar in de wereld van learning & development; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke L&D (bij de federale overheid en bij de Colruyt-group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het werken met teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen organisaties. In 2009 richtte ze laDuende op. Vanuit deze organisatie focust zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met leergroepen en teams, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Daarnaast coacht zij sprekers naar meer authenticiteit en bezieling. Sinds 2016 draagt ze via She & Company ook haar steentje bij aan een vrouwelijkere wereld. De ervaring die ze verwierf door het in de wereld zetten van tien vrouwenfestivals vertaalt ze nu samen met haar collega, Gil Renders, in een aanbod naar organisaties. Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, al doende en constructief spiegelend.

Al meer dan 20 jaar verzorgt Fanny Matheusen trainingen en teambegeleidingen in diverse sectoren waaronder hulpverlening, onderwijs, bij overheidsdiensten en ngo’s. De thema’s waar ze vaak rond werkt zijn interculturele communicatie en competentie, conflicthantering en (ecologische) transitie. Fanny is van opleiding sociaal werker en pedagoog, met een specialisatie in antropologie. Ze volgde opleidingen in systemisch werken, coaching en bemiddeling, conflicthantering en transitiewerk. Fanny werkte als procesbegeleider, trainer en als coördinator in de fairtradesector en in de kinderopvang. Ze deed onderzoek, doceerde en verzorgde maatschappelijke dienstverlening in een academisch expertisecentrum rond interculturaliteit. In september 2016 publiceerde Fanny haar boek ‘ Mijn held is een hulpverlener ’ (Lannoo) waarin zij interculturele zorgverleners van heterogeniteit naar heterogenialiteit gidst. Verder is zij als docent verbonden aan Thomas More Hogeschool waar zij binnen de opleiding Toegepaste Psychologie het vak Interculturele Begeleiding doceert. Zij is er ook coördinator van het postgraduaat Interculturele Hulpverlening. Fanny Matheusen is practitioner, instructor en supervisor in de Deep Democracy Lewis-methode. Zij faciliteert processen in groepen vanuit deze methode. Sinds 2013 heeft ze haar eigen bedrijf Goesthing waar ze mensen begeleidt, als verschil ertoe doet.

Prijs

€ 1320, exclusief BTW

> Meer informatie en inschrijvingen op HRDAcademy