Transitie

 

In het najaar van 2018 plannen we dit aanbod opnieuw in 4 avonden. Abonneer je op onze nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven.

Goesthing gaat ook graag aan de slag met het gedachtengoed en de oefeningen van Joanna Macy, ecofilosofe en milieuactiviste en vooral een sterke vrouw met een inspirerende kijk op de toekomst. Haar boek Actieve hoop verscheen onlangs in het Nederlands. 

We nemen elkaar mee in de ervaring dat maatschappelijke veranderingen die een duurzaam antwoord bieden op de mondiale crisis noodzakelijk voortkomen uit een innerlijke transformatie. Het doorvoelen van de pijn van deze tijd, maar ook het voelen van dankbaarheid voor het leven, doen ons kijken met nieuwe ogen en vormen de voedingsbodem voor initiatieven waarmee we actieve hoop – de drijvende kracht achter de Grote Ommekeer waarover Macy spreekt – tot uitdrukking brengen.

Joanna Macy benoemt drie dimensies van de Grote Ommekeer, drie manieren waarop wereldwijd mensen actief bouwen aan een levensondersteunende toekomst:

  • reddingsacties: de schade die veroorzaakt wordt door het huidige systeem remmen om onze biodiversiteit te beschermen,
  • bewustzijnsverschuiving: transformatie van onze visie op de werkelijkheid waardoor ons gevoel van verbondenheid tot de wereld zich verdiept,
  • levensondersteunende systemen en praktijken: nieuwe initiatieven in de wereld zetten die een gezond en creatief alternatief zijn.